Kasvatamme lyhyt- ja pitkäkarvaisia hollanninpaimenkoiria, tavoitteena tasapainoinen ja kokonaisvaltaisesti terve harrastuskoira. Muunnosten välillä ei mielestäni tulisi olla luonteellisia eroja, ja kaikilla pentueillani onkin suvussaan selkeä risteytystausta. Azuricoyotes-holskut sopivat lähes kaikenlaisille harrastajille aktiivisiin koteihin, jotka arvostavat pitkäjänteistä kasvatustyötä.

Tausta ja arvot

Olen Sanna Varis Jørgensen, hollanninpaimenkoiriin hurahtanut itäsuomalainen koiraharrastaja. Aikaa rodun parissa on kulunut jo yli 20 vuotta; vuosia joita en vaihtaisi mihinkään. Taustajoukkoihin kuuluu vahvasti aviomieheni Patrick.

Sekä pitkä- että lyhytkarvaisia, erilinjaisia koiria omistaneena minulla on realistinen käsitys erityyppisten holskujen luonneominaisuuksista. Kaikissa tyypeissä on jotain hyvää ja vaalittavaa, mutta sopivuus eri talouksiin ja käyttötarkoituksiin vaihtelee suuresti. Karvan pituudella ei ole minulle juurikaan väliä, vaan olen enemmän kiinnostunut siitä millaisista palikoista kukin yksilö on rakentunut luonne- ja terveyspuolella. Jalostustyöni seisoo muutamalla itselleni erittäin tärkeällä peruspilarilla:

  • Objektiivisuus – kasvattajan tulee olla itsensä suurin kriitikko
  • Yksilöiden ominaisuuksien mahdollisimman laaja mittaaminen (koulutus, testit, kokeet)
  • Mahdollisimman kattavat sukutiedot ja niiden hyödyntäminen

Erityisenä mielenkiinnon kohteenani on perinnöllisyys- ja tilastotiede, populaatiogenetiikka ja ekologia. Nämä tieteen alat auttavat muuttamaan olemassaolevan tiedon laajemmaksi näkemykseksi, “intuitioksi” tai jopa ennusteeksi tulevasta. Geneettisen monimuotoisuuden parantaminen ja ylläpito on yksi kasvatukseni kulmakivistä, ja olenkin uskaltautunut ottamaan monia konkreettisia askeleita tällä rintamalla. Samaan aikaan minulla on tarkka visio siitä mitä haluan nähdä ja viedä eteenpäin, joten kaikkia projekteja ei ole otettu, eikä tulla ottamaan jatkoon.

Kasvattajana olen faktoista kiinnostunut ja harkitseva. Tunnen sukulinjat ympäri maailmaa ja olen kiinnostunut kaikkien maiden koirista. Olen sitoutunut rehellisyyteen ja avoimuuteen jakamalla tietoa sekä oman kasvatustyöni tuloksista että rodusta mahdollisimman todenmukaisesti ja kaunistelematta. Pennun mukana tulee luonnollisesti elämän mittainen kasvattajan tuki.

Meillä ei ole varsinaista kennelkasvatusta. Edellytämme omalta koiranpidoltamme samaa kuin pennunostajiltakin: koiramme ovat meille perheenjäseniä ensin, harrastuskavereita toisena, ja jalostuskoiria vasta kolmantena.

ASTUTUSREISSUJA

~36 000 km

KASVATUSTA

12 vuotta

TALLENNETTUJA SUKUTAULUJA

22 718 kpl

KOIRAVALOKUVIA

1.01 TB

Kasvatukseni suuntaviivat

Tähtään kasvatuksessani ensisijaisesti sellaisiin koiriin, joiden itse koen olevan hyviä hollanninpaimenkoiria, ja joiden kanssa haluan itse elää ja harrastaa. Minulle hyvä holsku on motivoitunut, sosiaalinen, kestävä ja ketterä koira, koira jolla on hyvin kehittyneet vietit ja erinomainen koulutettavuus. Sen kanssa voi menestyä melkein missä lajissa tahansa, mutta samalla sen tulee ilman kohtuutonta vaivannäköä olla vaaraton ympäristölleen ja vaatimaton kotioloissa. Etenkin sosiaaliset käytöstavat ja rauhoittumiskyky kotona ovat minulle erittäin tärkeitä piirteitä.

Koirakannan laatu muuttuu jatkuvasti, ja muotivirtausten, yhdistyspolitiikan tai sattuman muovaama tyyppi ei aina välttämättä ole sitä mitä rodun “kuuluu olla”. Minulle on tärkeää pystyä katsomaan näiden rotua muokanneiden tekijöiden taakse ja kunnioittaa hollantilaisen paimenen alkuperää sitkeänä, sopeutuvana rotuna jonka rinnassa sykkii työkoiran sydän. Tavoittelen henkisesti vahvaa, tasapainoista urheilukoiraa joka voi harrastusten ohella ja peruskoulutuksen jälkeen elää pitkän elämän myös täysipainoisena lemmikkinä ja perheenjäsenenä.

Dr. v.d. Akker felt the longhair had to have specific character traits: calm, full of confidence, sober, loyal and intelligent. It can be that way, I know from experience, then and now. May it long remain this way and may we guard his legacy.

L.F. Triebels

Koska geneettinen monimuotoisuus on yksi tärkeimmistä asioista populaation terveyden kannalta, kaikilla pentueillani on suvussaan selkeä risteytystausta (esim. FCI:n hyväksymät muunnosristeytykset ja rotuunotot). Parempi monimuotoisuus paitsi pienentää lukemattomia terveysriskejä, myös mahdollistaa tehokkaamman jalostusvalinnan ja pitää näin rodun tulevaisuuden vaihtoehdot kirkkaampana. Minulle on tärkeää kasvattaa hollanninpaimenkoiria koko populaation hyvinvointiin tähtäävän pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan.

Ulkonäön osalta tiedostan kaikissa valinnoissani sen, että aktiivinen koira tarvitsee terveen rakenteen voidakseen hyvin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Paljon liikkuvalle käyttökoiralle epäedullisia rakenteita näkee eniten linjoissa, joissa käyttötarkoitus ei enää ohjaa jalostusta. Riittävän rotutyypin säilyttäminen on tärkeää, mutta yksityiskohdat eivät saa koskaan mennä terveen rakenteen edelle.

Lisää kasvatustyöstäni

Sijainti

Asumme koirinemme maaseudulla Pohjois-Karjalan Viinijärvellä. Kerron mielelläni rodusta henkilökohtaisesti ja näytän omia koiriamme kiinnostuneille, mutta vieraita otetaan vastaan vain ennalta sovitusti. Kun talossa on pentuja, vierailut rajataan niiden kotiehdokkaille ja omalle tuttavapiirille.

Ensimmäiset yhteydenotot otan mieluiten sähköpostilla.