Ei pentuja tällä hetkellä!

Seuraavat suunnitelmat 2024 alkuvuodesta, nartulle Azuricoyotes Rasza Sparrow “Neva” ✮


CANINE FOR USE LÉON ­ “Léon”

TerveysHD B/B ED 0/0, selkä OK (🇸🇪)
­
TestitMH-kuvaus suoritettu (ampuminen 1)
KokeetSBK erikoisetsintä luokka 1
UlkomuotoNäyttelyt SERT
61.0 cm
LinkitSKK Hunddata

Léon on uros, joka on nuoresta iästään huolimatta jo vakuuttanut ominaisuuksillaan. Olen seurannut sen kehitystä sen syntymästä lähtien, ja ilokseni siitä on tullut ehkä vielä hieman parempi kuin uskalsin toivoa; Léon on avoin ja rehellinen koira, joka on tasapainoinen ja vahvahermoinen kaikissa ympäristöissä. MH-kuvauksessa se sai leikistä ja rohkeudesta korkeimmat mahdolliset pisteet, eikä se osoita lainkaan tarpeetonta aggressiota. Keväällä 2023 Léon hyväksyttiin ohjaajansa kanssa Ruotsin kotijoukkojen työkoirien koulutukseen, eli kaiken mennessä hyvin siitä tulee aikanaan ns. “patrullhund”. Tämän lisäksi sen kanssa harrastetaan sitä sun tätä, ja etenkin hajuilmaisutehtävät sopivat sille erinomaisen hyvin.

Léon tulee suuresta pentueesta, jossa on runsaasti vahvaluonteisia ja käyttöominaisuuksiltaan laadukkaita koiria. Koko pentue on myös terveyskuvattu tuloksin 5x HD A, 2x HD B ja 2x HD C + 9x ED 0. Pentueessa ei ole esiintynyt ääni-, alusta- tai ihmisarkuuksia.


AZURICOYOTES RASZA SPARROW ­ “Neva”
TerveysHD B/B ED 0/0, LTV 0 SP 0, OC terve/terve
ECVO ei perinnöllisiä silmäsairauksia
Kilpirauhanen terve (T4, TSH, TGA)
TestitMH-kuvaus suoritettu (ampuminen 2)
UlkomuotoNäyttelyt SERT
56.0 cm
LinkitSKL KoiraNet

Neva on itsevarmalla asenteella maailmaa katsova näppärä pikku kenguru. Selväpäisenä yksilönä se asuu lapsi- ja kissaperheessä ilman ongelmia. MH-kuvauksessa Neva sijoittui pitkäkarvojen keskiarvojen paremmalle puolelle kaikilla osa-alueilla; se on saalisviettinen, rohkea ja sosiaalinen koira. Itäisen Suomen ikimetsien keskellä asuvalle Nevalle löytyi “kutsumusammatti” sen oman käytöksen valitsemana; se on erittäin taitava nenänkäyttäjä eikä hätkähdä suurpetojenkaan kohtaamista. Vuonna 2022 se hyväksyttiin Hukkakoirakoulutukseen, mikä tarkoittaa sitä että se ilmaisee suden hajuja jälkien ja/tai jätösten perusteella. Tämän työn hyöty on konkreettista ei vain alueen asukkaille, mutta myös mm. petovahinkoja kärsineille eläinten omistajille.

Nevan sisarusparvesta hätkähdyttävän suuri osa on ollut laadultaan huipputasoa; kaikki ovat olleet luustoterveitä, ääni- ja alustavarmoja, mutkattomia koiria. Pentue tulee olemaan Nevalle ensimmäinen, mutta sen sisaruksista jo kolmella on jälkeläisiä (Saksa, Suomi, Tsekki).

Léon x Neva

Mitä odottaa?


Tämä yhdistelmä tulee olemaan jatkumo kasvatustyöni prosessille kohti monimuotoisempaa, tasapainoisempaa ja käyttöominaisuuksiltaan erinomaista, äänivarmaa pitkäkarvaa. Neva itse tulee yhdistelmästä jossa on taustalla lukuisia lyhytkarvaveren lähteitä, ja tässä sukupolvessa lisätään mukaan jälleen yksi uusi: pentueen sukutauluun tulee n. 3/4 lyhytkarvasukuja. Léonin lähisuvusta ei ole aiemmin syntynyt pitkäkarvaisia pentuja, joten sitä nyt käyttämällä saan esiteltyä rotuun kokonaan uuden sukulinjan.

Luonneominaisuuksiltaan tässä pentueessa yhdistyy kaksi hyvin samantyyppistä koiraa kuin edellisessä (2023 Ruuti x Mina) pentueessamme: Neva on taipuisampi, kevyempi ohjata ja viettitasoltaan tyypillistä suojelu- jne. lajeihin jalostettua käyttölinjaista koiraa kohtuullisempi. Se on luotettava, mutkaton koira ja sellaisena sopii hyvin tasapainottamaan vaativampia ominaisuuksia osoittavaa Léonia. Nämä vaativammat ominaisuudet ovat valtava taistelutahto, kovuutta, voimaa sekä kyky että halu saavuttaa koiran itsensä haluamia päämääriä. Edellisen pentueen perusteella odotan joitakin yksilöitä kummankin vanhemman omaa tyyppiä, mutta pääasiassa “välimallia”: tähtäimessä on itsevarmoja, sosiaalisia, temperamentiltaan tasapainoisia koiria jotka soveltuvat kaikenlaisille harrastajille liki kaikkiin mahdollisiin lajeihin.

Edellä mainituilla ominaisuuksilla varustetut koirat sopivat ihmisille jotka haluavat harrastaa hollanninpaimenkoiran kanssa, ja joilla on jo mielessä mitä haluavat sen kanssa lähteä tekemään. Ohjaajalla tulisi olla kyky hallita sekä fyysisesti että henkisesti vahvaa koiraa. Valitettavasti aivan ensimmäiseksi koiraksi, ja- tai pelkästään seurakoiraksi tästä yhdistelmästä en pentuja uskalla luvata. Lisäksi pentue on suunnattu omistajille joille kouluttaminen ja sekä terveyden että luonteen testaaminen ovat itsestäänselviä asioita.

Alla pentueen sukutaulu. Kerron pentueesta, sen vanhemmista ja muista sukulaisista mielelläni lisää kysyttäessä.

Inbreeding coefficient 1.97% ( 5g 0% ) | AVK 90.32% | Depth of pedigree: 59 generations | Complete generations: 7 Shorthaired HH  
Off-FCI registry or not registered  
CANINE FOR USE LÉON HAVREVINGENS NJORD HD A ED 0BH IGP3MH MT HAVREVINGENS KAXE HD A ED 0 BH IPO3KORAD MH MT DEEPER LOF2404/337 (R) CSAU FR3 RUDIE PEGGE
TIO TIPEE DES FONDS DE GUEULE
DUNJA VON DER HERDERGANG SE BCH & SPCH & UCH, KORAD MH MT SPH III, BSL1 OB III SÖK EKL AVANSTÏEN NHSB2347380
BONNY VON DER HERDERGANG
HAVREVINGENS FEMMII HD A ED 0SE UCH, BH TJH LP2 SKH II KORAD MH CARLO V.D. WOLFSKLAUW MH, OB I ARRAS V. TREEKZICHT
BELLA V.D. PIONIERSHOF
HAVREVINGENS AYA NO UCH, K-test MH, OB I HOLLAND EXCELLENT V. LE DOBRY
NINJA NHSB2567635
JEPAX MEIJA HD A ED 0BH LD-ST ATDMH, SPÅR AKL Uppfl. BRINDLE ASLAN HD A ED 0BH IPO3KORAD MH MT HAVREVINGENS EROS MH PH, SÖK AKL Uppfl. ARKO V.D. WOLFSKLAUW
HAVREVINGENS ARDA
HAVREVINGENS IS MH BH IPO3, OB II SPÅR AKL Uppfl. JANUS V. ‘T STRUWEEL
CINDY-DESIE V. TREEKZICHT
MAC KHALAHANN’S IMPREZZIVE HD A ED 0SE VCH, BH FH1 IPO2 LD-ST MH, BSL3 FPR1 SPÅR AKL Uppfl. CHITO LOF3397/446 (R)   CARLO CAROTHERS
SPEED SIEUW
MAC KHALAHANN’S FURTIVE   MAC KHALAHANN’S ES LEON
GOTHA V. NEERLAND (R)
AZURICOYOTES RASZA SPARROW COSMO VON XENELLOS GLADNESS HD A ED 0BH BH1 WAH2 BGH3SCHS Ankörung, VorPr FL-BRH LESCO-NELIS V.D. DREI EIDGENOSSEN HD A ED 0SCHS Ankörung NOPPER NELIS V. OSCARLI   HARALD V.D. SYLVESTER STEE
MYRA V. OSCARLI
SWAN DU MONT BRABANT SCHS Ankörung IGOR V.H. EIGEN LAND
MAYA DU MONT BRABANT
UKLANE-BAKIRA DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES HD A ED 0SCHS Ankörung SAXON DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES C.I.B. TAN CSAU CANT TAT OBBr. LUCIEN DU MONT BRABANT
MAYENCE DE LA SOURCE DU MONTET
POLKA LOF78/29 TAN CSAU OBBr. IAMOS DU BOURG BERNARD
CECILE V.H. EURSINGER ERF
AZURICOYOTES NIVA ALEXSTRASZA HD B ED 0 C.I.E. MULTICH MULTIW RTK1MH LT, AGI I RO II GEB DES CROCS DE L’OLYMPE HD B ED 0CSAU TAT FR2TC OBBr. BOUKHIS DES CROCS DE L’OLYMPE TAN TAT FR3 TITAN DES CROCS DE L’OLYMPE
PALLAS-ATHÉNÉE DES CROCS DE L’OLYMPE
BOUKHIS DES CROCS DE L’OLYMPE   TARHUN DES CROCS DE L’OLYMPE
SMYRNA DES CROCS DE L’OLYMPE
NIVA VAN DE KIBI HD A ED 0LT SLY DU MONT BRABANT   IGOR V.H. EIGEN LAND
MAYA DU MONT BRABANT
POLKA LOF78/29 TAN CSAU OBBr. IAMOS DU BOURG BERNARD
CECILE V.H. EURSINGER ERF

Pentu meiltä

Kasvatan hollanninpaimenkoiria koko populaation hyvinvointiin tähtäävän suunnitelman mukaan. Valitsen jalostuskoirani mahdollisimman kattaviin tietoihin perustuen terveistä, pitkäikäisistä suvuista, joilla on haluamani luonne- ja käyttöominaisuudet (ja niiden olemassaolosta myös puolueetonta mittaustulosta). Lisäksi pentumme edustavat aina rodun geneettistä variaatiota parantavia sukulinjoja, ja niiden kokonaissukusiitos on aina selvästi rodun keskitasoa matalammalla.

Ostamalla pennun jalostustyönsä vakavasti ottavalta kasvattajalta uusi omistaja sitoutuu antamaan hänelle palautetta ja faktatietoa koirastaan tulevien sukupolvien jalostusta varten. Koska jokainen pentu on osa rodun tulevaisuuden vuoksi tehtyä työtä, omistajilta edellytetään sitoutuminen luustokuviin ja MH-kuvaukseen, sekä lupa julkaista koirassa havaittuja, jalostuksen kannalta merkittäviä vikoja. Pentumme on suunnattu vastuullisille koiraharrastajille, jotka ovat kiinnostuneet kouluttamisesta, kilpailemisesta ja kennelmaailmasta ylipäätään.

Kasvattaja ei koskaan myy valmista “tuotetta”, vaan lopputulos on aina sekä kasvattajan että omistajan yhteisen panostuksen tulosta. Pennut sijoitetaan sopiviin koteihin niiden yksilöllisten tarpeiden, sekä omistajaehdokkaiden kokemustason, mieltymysten ja koulutustavoitteiden mukaan. Osa yhdistelmistä voi olla jo lähtökohtaisesti enemmän tai vähemmän vaativia. Pennut valitaan niille sopiviin koteihin n. 5-6 viikon iässä, kun niiden yksilölliset ominaisuudet alkavat olemaan selkeästi näkyvillä. En myy pentuja värin tms. perusteella.

Kaikki pentueet syntyvät meillä kotona ja kasvavat normaalin elämän keskellä luovutusikäisiksi. Koska ympäristön vaikutuksella on (genotyypin rinnalla) valtava vaikutus pentujen kehitykseen, otan tehtäväni vakavasti ja pyrin tutkittuun tietoon pohjautuen antamaan kasvateilleni mahdollisimman vankat eväät kohti tervettä, tervepäistä elämää.