Blogi

Leiri 2019 ja kesän oikea alku

Meidän leiristä on nyt pari viikkoa joten lienee aika raportoida tapahtuneet ennen kuin ne jäävät kokonaan mielestä. Tänä vuonna leireily tuntui taas uudelta ja ihmeelliseltä, kun mukana oli Pantsin pentujen omistajien muodossa paljon uusia ihmisiä ja koiria. Messi x Pants -pentueesta mukana oli 3/5 koiraa eli kaikki lyhytkarvat, Riddick x Sindi -pentueesta molemmat uunot, Geb x Jadi -pentueesta kolme koiraa ja Glen x Malta -pentueesta niinikään kolme koiraa. Lisäksi paikalla oli parin muunkin kasvattajan koiria, kun aiemmin AC-koiria omistaneet toivat uusia harrastuskavereitaan paikalle. Jos nyt oikein laskin, viikonlopun aikana nähtiin 13 holskua ja pari vääränrotuista.

Itse tulin paikalle Brimin ja Pipin kanssa, aiempina vuosina mukana on ollut aina Pants mutta se on tosiaan ollut nyt niin sohvaeläin että koin leireilystä olevan suurempi hyöty noille kahdelle muulle. Pip sai tehdä jälkiä ja käydä hallissa hömpöttelemässä, ja Brimin kanssa tehtiin vähän leikkiä ja tarkastettiin koetasoa tekemällä kokeenomaista(ish) treeniä tokon avo-liikkeisiin.

Pip saa sydämeni väräjämään jäljellä. Se on vaan niin hieno. Olen aina tykännyt Pantsin luonnollisesti rauhallisesta ja tarkasta jäljestyksestä, mutta Pipillä on nuo samat sisäsyntyiset lahjat ja lisäksi mieletön draivi jäljelle. Se oppii niin nopeasti että pitää vähän toppuutella itseä ettei lisäisi liikaa uutta liian pian. Toisaalta tavoitteena olisi saada mahdollisimman paljon jälkiä alle tälle kesälle, jotta voitaisiin jättää hyvät pohjat muhimaan ensi vuotta varten. Hallissa Pip ei ole koskaan aiemmin käynyt, joten tehtiin monen pallon leikkiä ja lopuksi se juoksi agilityputkesta pallon perässä läpi. Hyvin se muisti tarjota myös eteen istumista uudessa paikassa, se oltiin sheipattu jo aika kivaksi. Nyt se tosin alkaa jo hajoamaan, sillä olen ehkä kaksi kertaa palkannut hieman vinon perse-liikaa-oikealla -asennon ja nyt Pip tarjoaa sitä väkisin joka kerta… No mutta ei hätä ole tämän näköinen, ollaan vaan tarkempia jatkossa.

Brimin leikki meni siinä kuin aina ennenkin, aiemman koulutuksen mallit näkyvät ja se saisi saalistaa vähän aktiivisemmin, mutta kyllähän se mielellään puree. Tokotreenissä aloitettiin ryhmäistumisella, tämä meni kyllä just niin kuin pitikin mutta lisää pitää tehdä sillä muut koirat selvästi nostivat kierroksia jatkoon. Suurin treenattava juttu taitaa kuitenkin olla palkattomuus liikekokonaisuuksien välillä, koira alkoi kitisemään kun palkkaa ei alkanut kuulumaan. Nyt treenisuunnitelmassa valmiit liikkeet tehdään aina putkeen ilman palkkaa, jotta saadaan ketjutettua valmiita liikkeitä yhteen. Lisäksi treeniä tarvitaan liikkurin kanssa, sillä välillä ulkopuolelta kuuluvat huudahdukset saavat Brimin ennakoimaan. Osa liikkeistä kuten ruutu ovat vielä aika kaukana valmiista, mutta vähän yli puolet koeliikkeistä alkavat teknisesti olla valmiita joten tämä oli hyvä päivitys siihen mitä nyt aletaan tahkoamaan. Kaiken kaikkiaan edistystä on tullut hurjasti sitten talvikuukausien, mutta paljon on vielä tehtävää.

Molemmat koirat olivat oikein hienoja leirikoiria. Yhden yön nukuin niiden kanssa teltassa, toisen mökissä ja koirat autossa. Brimin tälläisiin pitäisikin olla jo tottunut tähän mennessä joten siltä hienoa käytöstä voi odottaa, mutta oli kiva nähdä kuinka rauhallinen ja fine Pip oli kaiken kanssa siinä ohessa.

Henkilökohtaisesti eniten odotin Pantsin pentujen näkemistä. Ne ovat nyt 8 kuukauden ikäisiä, ja aikamoisia otuksia. Vaikka kaikki eivät olleetkaan paikalla, väittäisin että 4/5 ovat korkeatemperamenttisia ja 1/5 rauhallisempi koira. Kaikki supersosiaalisia ja hyväntahtoisia koiria, tästä pidin eniten. Kaikki paikalla olleet leikkivät oikein hienosti ja ominaisuuksia riittää kaikenlaiseen harrastamiseen. Kaikkia ei voisi kutsua “helpoiksi” koiriksi, sillä temperamenttia odotetusti löytyy ja ihan siinä sivussa nämä eivät ole kasvaneet vaan käytöstapoja on pitänyt opetella. Onni on omistajat jotka tätä osasivat odottaakin, ja ovat tehneet pentujensa kanssa hienoa työtä. Kaiken kaikkiaan odotan innolla mitä heistä vielä tulee.

Edellisten vuosien pentueet ovat olleet nyt hyvin käyttöpainotteisia, ja seuraavan pentueen kanssa on tarkoitus hieman palata juurille ja katsoa mitä saadaan kun yhdistetään Geb x Jadi-pentueen lk-veri vähän samansuuntaiseen, mutta vähän enemmän perinteiseen sukuun. Vaikka tarkoitus onkin parantaa pitkäkarvan käyttöominaisuuksia, sen ei tarvitse tapahtua nollasta sataan meiningillä, vaan mielestäni aina on hyvä olla myös “välimallin” pitkäkarvoja ja lisäksi välillä pitää pysähtyä ja jäädä sukupolven tai vaikka parin ajaksi katsomaan mitä uusi veri on rotuun tuonutkaan esim. terveyden osalta. Seuraava suunniteltu yhdistelmä sopiikin harrastajille jotka eivät haaveile purulajeista tai eivät aio himoharrastaa vaan haluavat vähän hillitymmän jokapaikanhöylä-tyyppisen koiran myös vähän perinteisemmällä ulkomuodolla. Toki joukossa voi olla joku enemmän tai vähemmänkin tarvitseva, mutta se nähdään sitten. Toivottavasti saadaan tämä pentue toteutettua!

Leirin jälkeen ollaan jatkettu treenejä, mökkeilty, ja muutenkin yritetty rentoutua ennen syksyn koitoksia. Kuluneella viikolla hoidossa oli Pipin sisko Koosa, ja ennen leiriä parin yön yökylässä kävi Ruusa. Huomenna vähän pitkäaikaisemmaksi vieraaksi saapuu Pantsin pentu Ruuti.

Leirikuvia löytyy täältä, valitettavasti hallikuvat ovat heikompilaatuisia kuin viime vuonna, mutta jospa ensi vuonna taas parempi sato. Postauksen oletuskuvassa seuraavan pentueen emäksi kaavailtu Ruusa, joka on nyt karvaton juoksujaan odotellessa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *