Erkkari & Nestendag 2016

Suomen Hollanninpaimenkoirat ry järjesti tänä vuonna ihka ensimmäisen pentuekatselmuksen (Hollannissa nimellä Nestendag) Uusikaupungissa, ja koska meidän 2014 Geb x Jadi -pennut vielä mahtuivat tuohon annettuun ikähaarukkaan niin tottahan toki sinne lähdettiin. Oli ihan hilkulla etteikö saatu kaikkia Suomessa asuvia pentuja (6/8) näytille, mutta viime hetken peruutuksen takia oli tyytyminen viiteen. Ja kun tapahtuma oli vielä heti seuraavana päivänä vuosittaisesta kaukanapoissa -erkkarista, sai useampikin innostuksen lähteä paikalle koko viikonlopuksi. Niinpä meillä loppujen lopuksi esitettiin ensimmäiset kasvattaja- ja jälkeläisryhmät koskaan. Ei varmaan ihan heti tapahtu uudelleen! Ihan järjettömän suuri kiitos kaikille paikallaolleille (ja etenkin Oksin emännän Eijan näyttelyteltalle ?), oli todella mukava viikonloppu!

Mielenkiintoisen viikonlopun jälkeen jaan meidän arvosteluja (erkkarissa tuomari Hannie Vink, nestendag lisäksi Erica Bakker, molemmat paljon Hollannin erkkareissa/pentuepäivillä arvostelleita joten heidän sanallisia arvostelujaan on tullut luettua aika monta riviä) ja omia näkemyksiä tapahtumasta. Olin odottanut pääseväni jakamaan sekä erkkarin arvostelut että sitten sunnuntailta koko pentueen arvostelut, mutta valitettavasti erkkarissa esiintyneitä koiria ei arvosteltu enää sunnuntaina lainkaan. Noh, toivottavasti seuraavalla kerralla saadaan järkättyä asiat niin että erkkariin osallistujia ei ikään kuin rangaista osallistumisesta useampaan tapahtumaan. Arvosteluista kuitenkin näkee, että siellä on jotain ristiriitoja päivien välillä, eli toinen vilkaisu koiriin olisi varmasti ollut hyvä.

Azuricoyotes Niva Valhalla “Sony” – AVO ERI/2

Almost 5 years old. Excellent type of Dutch Shepherd dog. Big boy. Good body proportions. Nice neck & back line. Correct & long head. Flat skull. Middle brown almond shaped eyes. Correct scissor bite. Correct formed and well placed ears. Correct angulated in front & back. Moves fast and easy. Excellent coat structure. Good behaviour.

Azuricoyotes Chimarvamidium “Katti” – AVO EH/2

3 yrs old bitch of good size. Head could be more typical. Flat skull but eyes are rounded and bit protruding. Complete scissor bite. Correct ears. Topline could be more flowing. Good shoulder. Upper arm a bit steep. Correct rear angulation. Nice double coat. Moves fast. Narrow behind and with loose elbows. Good temperament.

Sonysta tuomari totesi sen olevan “vanhempaa tyyppiä”, suurta ja raskasrakenteisempaa. Sinänsä hauska kommentti, Sony kun on varsin maltillisen kokoinen urosholsku, tänä vuonna vaan ehkä näytti järeämmältä kuin onkaan kun kehissä oli rinnalla niin paljon pienikokoisempaa ja sirompaa yksilöä. Meillä käytiinkin kehän laidalla hieman keskustelua siitä, että “saako” holsku olla pieni ja siro karvapallo. Itse tykkään että urokset ovat näyttävän kokoisia, mutta kyllä minä pitäisin omatkin kasvatit mieluusti rotumääritelmän rajoissa. Nartuissa pieni on mielestäni kaunista, tosin ei tietenkään liian pieni ja koiran tulee kuitenkin näyttää sellaiselta että se pystyy oikeisiin töihin. Ei se koko, vaan yleisolemus.

Katti, meidän entinen sijoituskoira jota ei käytetty jalostukseen epävarman luonteen takia, toi miltei tipan linssiin hienolla käytöksellään. Siitä on kehittynyt ihana, käytökseltään varsin mukiinmenevä otus, ja se saikin tästä ensimmäisestä (ja ainoasta!?) näyttelystään sen kaivatun EH:n. Katti olikin meidän porukan ainoa lyhytkarvavahvistus tällä kertaa. Seuraavana sitten Jadi ja Jadin lapset, eli Geb x Jadi -pentue:

Niva van de Kibi “Jadi” – VET ERI/1 SA ROP-vet BIS3-vet

Typical Dutch Shepherd bitch in appearance. Good proportions. Long head with flat skull. Complete scissor bite with one broken tooth. Correct topline. Nice almond shaped dark eyes. Correct ears. Nice alert expression, with a look of self confidence. Good angulation front and rear. Moves very well. Good condition. Today out of coat but good coat structure.

Azuricoyotes Niva Alexstrasza “Ruusa” – AVO EH

Tall dark brindled 24 months old bitch, which could be in total appearance more typical. Correct body length but topline is sloping down. Neck to backline is too abrupt. Nice head shape, flat skull, complete scissor bite. Correct ears. Correct shoulder but upper arm too steep. Pulling down croup. Moves fast, but not typical Dutch Shepherd movement. Today out of coat.

Azuricoyotes Niva Alysrazor “Kaida” – AVO EH/2

Tall, light brindle, almost silver brindled bitch. Correct body proportions. Good length of head, but stop could be better pronounced. Flat skull. Complete scissor bite. Middle brown almond shaped eyes. Correct ears. High carriage of head. Good shoulder. Upper arm is too steep. Correct rear angulation. Moves fast, a bit out of elbows. Today out of coat. Good behaviour.

Azuricoyotes Niva Sindragosa “Sindi” – AVO EH/4

Dark brindled, 2 years old tall bitch. Good body proportions, long head. I would prefer a better pronounced stop. Complete scissor bite. Brown almond shaped eyes. Flat skull, correct ears. Neck, back, topline could be less abrupt. Good angulation front & rear. Good bone. Moves well. Coat a bit curly on back.

Kaikki tytöt olivat aivan todella hienosti kehässä, ja Jadi sai ylistystä hyvästä kunnostaan. Joo, kyllähän sitä itseä hävetti tuoda tuon näköinen karvaton rotta ihan erikoisnäyttelyyn, mutta 10-vuotiaaksi veteraaniksi se ON hyvässä kondiksessa ja se onneksi huomattiin. 🙂 Kaikilla tyttärillä oli maininta korkeudesta, vaikka ne(kään) eivät ihan sitä rotumääritelmän ylärajaa hätyyttele. Mutta kuten sanottua, seuraansa verrattuna näyttivät varmasti korkeilta. Tuomari oli todella asiallinen ja käsitteli koiria nätisti, mutta sijoittaessaan avoimen luokan narttuja pyyhkäisi Ruusan kehästä kommentilla “I don’t like this one”. Se on vähän rumasti sanottu, etenkin kun koira sai sen erittäin hyvän eli siinä ei pitäisi olla muuta suurta vikaa kuin se että siitä näkee sen olevan ns. vierassukuinen.

Koska meillä kävi hyvä säkä eikä kukaan saanut EH:ta huonompaa, pääsimme esittämään kasvattajaryhmän ja Jadin jälkeläisryhmän. Siitä saikin koko viikonlopuksi nauramista, kun tuomari välittömästi kasvattajaryhmät kehään saatuaan jo kätteli voittajaksi sen toisen ryhmän, ja kun meidän koirat tulivat kehään VIELÄ uudelleen oli ilme jo epäuskoinen. Aivan valtavan hienoa oli kuitenkin että tuomari jaksoi siinä asiallisesti selittää miksi nämä koirat eivät hänen mielestään olleet tyypillisiä, mutta ilme oli ihanan epätoivoinen kun lopuksi kysyi “no joko riittää”? ? Tässä arvostelut:

Azuricoyotes kasvattajaryhmä 2, ei KP (Sony, Ruusa, Kaida, Sindi)

These dogs could be more typical to breed standard. Heads are carried high. Topline could be more fluent. Long heads but stop could be better pronounced. Good body length. Today out of coat (except one). Alert dogs with nice temperaments.

Niva van de Kibi jälkeläisryhmä 1, ei KP (Jadi, Sony, Ruusa, Kaida, Sindi)

Very good typical mother. Three of the same type and one differing. The three could be more typical Dutch Shepherds.

Kritiikki tuli lähinnä liiasta ryhdikkyydestä ja liian loivista otsapenkereistä. Tuomarin mielestä Geb x Jadi -pennut muistuttivat enemmän belgian- kuin hollanninpaimenkoiria. Sony kelpasi hiukan paremmin, etenkin kun jälkeläisryhmän kohdalla sitten erikseen esiteltiin että se on eri yhdistelmästä kuin ne kolme muuta. Jadi oli oikein hieno, mutta valitettavasti jättänyt vaan vähän rumempia jälkeläisiä. Tosi hienosti käyttäytyi ihan jokainen, ja kyllä nyt on taas hetkeksi jälkipolville kerrottavaa!

Sunnuntaina oli sitten pentuekatselmuksen vuoro. Jadin, Kaidan, Ruusan ja Sindin lisäksi paikalle saapuivat vielä Syndra (Ziradormi) ja Rio (Wrathion), sekä turistina paikalle pennut Muusa (The Stars My Solace) ja Duckyn sisko, tuonti Riimi (L’Esprit). Oli aivan suunnattoman ihanaa tavata Rio ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun se meiltä pentuna lähti. Rio olikin oikein mukava, iso ja karvainen poika, harmi vaan että äitimuorin alkaneet juoksut pistivät päätä vähän pyörälle. Tuomarit olivat kuitenkin myötätuntoisia kuullessaan syyn piippaamiselle. Syndralle kyseessä oli myös ihan ensimmäinen kehäesiintyminen, ja nämä kaksi koiraa nyt sitten olivatkin ne ainoat jotka koko pentueesta arvosteltiin.

Azuricoyotes Niva Wrathion “Rio” – Nestendag

Overall impression: Very heavy built but typical in appearance.
Mouth/Bite: Scissor bite but missing both P1 in underjaw. Eyes: Middle brown correct shape. Ears: Nice little ears, well set. Head: Flat skull but not parallel to nose bridge. Top line: Excellent. Chest: Well developed with good forechest. Front & back angulation: Correct. Tail: Correct. Body ratio 9×10: Correct. Coat & color: Nice dark brindle with mask, nice double coated. Movement: Moves well, not light footed. Temperament: Nice. Testicles: OK.
Evaluation: Well built strong male, choose lighter/smaller female to him.

Azuricoyotes Niva Ziradormi “Syndra” – Nestendag

Overall impression: Nice typical bitch.
Mouth/Bite: Correct complete scissorbite. Eyes: Dark eyes, a little bit round. Ears: Correct. Head: Long head feminine, a little bit rounded skull, nice long nose. Top line: Correct. Chest: Well developed, good forechest. Front & back angulation: Correct. Tail: Nice tail. Body ratio 9×10: Correct. Coat: Nice coat structure, double coated. Color: Warm brindle with black nose. Movement: Moves good and free and suppled. Temperament: Nice temperament.
Evaluation: Overall nice bitch.

2014 Geb x Jadi-pentue – Nestendag

Overall impression: Good combination, puppies are improvement of mother.
Mouth/Bite: OK. Eyes: OK, nice expression. Ears: OK. Head: Some have a little bit rounded head. Chest: Excellent chest. Front & back angulation: Overall OK. Tail: OK. Body ratio 9×10: OK. Coat: Nice coats, some of them out of coat. Movement: Free movement and suppled. Temperament: Nice temperament.

Tässä tosiaan sitten niin, että Rio ja Syndra paransivat pentueen kokonaiskuvaa niin paljon (tai nyt mukana arvosteleva toinen tuomari oli eri mieltä?), että pennut olivatkin jo emäänsä parempia, eivätkä lainkaan belgianpaimenkoiran näköisiä! Kummankaan, Rion tai Syndran korkeudestakaan ei sanottu mitään, vaikka ovat kumpikin reippaasti ylikorkeita. Harmi, että nämä arvostelut tuli vaan näille kahdelle. Lisäksi jäin kaipaamaan Hollannin tapaa, jossa pentueen yksilöarvostelun jälkeen tuomarit käyvät koko ronkan kohta kohdalta läpi, avaten tuota arvosteluaan ja pentueen yleisiä heikkouksia ja vahvuuksia.

Sunnuntaina sain tosiaan vielä pallotella meidän ihanaa Muusaa ja tutustua Riimiin. Riimi vaikutti aika samalla lailla Duckysta eroavalta kuin luovutusiässäkin – se tuntuu hieman pehmeämmältä, varovaisemmalta ja kaikin puolin “kiltimmältä” nartulta. Muusa oli vieläkin oma itsensä, maailman napa, syliin änkeävä järkäle joka ei osaa stressata oikein mistään. Rauhallinen, häsläämätön pentu. Eli ei todellakaan ole suunnitelmissa perua tämän yhdistelmän uusimista!

P.S. Eihän sana “ihana” toistu postauksessa liian monta kertaa? Muutama kohta piti jo poistaa, kun meidän koirat on näköjään taas olleet ihan ällöttävän ihania ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *