Pentuepäiväkirjat

Pennut 4 vko

Nyt ollaan ehkä iässä josta itse pidän eniten. Pennut ovat jo pieniä persoonia jotka vilistävät ympäriinsä, taistelevat ja purevat, mutta eivät ole vielä kivuliaita tai sotkuisia – Ruusa siivoaa vielä pentujen kaikki jäljet. Jännimmät ajat niiden kehityksessä ovat myös alkamassa näillä näppäimillä, ja innolla odotan että päästään tekemään niille haasteita ja ongelmia ratkaistaviksi.

Pennut ovat nyt noin 1,4-kiloisia. Painonnousu oli nyt pienempi kuin viime viikolla ja muutamina viime päivänä pennut ovat selvästi olleet nälkäisiä, joten on ollut hyvä aloittaa kiinteä ruokinta säännöllisesti. Toistaiseksi ollaan vasta maisteltu lihoja ja jatkossa niiden kanssa jatketaankin ahkerasti, mutta tulevalla viikolla tulevat saamaan myös ensimmäiset kokemuksensa nappulapuurosta. Viimeisimmät pentueet on kasvatettu lähinnä raakaruoalla, mutta aina mennään fiiliksen ja pentueen mukaan. Ruoka on toistaiseksi maittanut kaikille aivan todella hyvin, ja toivotaan että tämä pysyy ominaisuutena niille jatkossakin.

Olen yllättynyt siitä kuinka paljon pidän tästä pentueesta. Kun viime vuosien pentueet ovat olleet niin voimakkaasti käyttöpainotteisia, sitä on ehkä jotenkin ajatellut että tämä pentue joka ei suoraan ole risteytys käyttölinjaan vaan seuraavan polven jatko olisi jotenkin “huonompi”. Ehkä tässä on nyt sitä omaa ennakkoluuloa ja kriittisyyttä omaa kasvatusta kohtaan, että yhtäkkiä 1/2 lyhytkarvataustainen pentue ei enää muka olekaan mitenkään tavallisesta poikkeava. Toistaiseksi vaikuttaa kuitenkin että pennut ovat oikein uteliaita ja reippaita eivätkä todellakaan jää kakkoseksi millään alueella aiempiin pentueisiini verrattuna. Suurin ero, jonka taisin mainita jo edellisen viikon postauksessa, on se että ne ovat vähemmän “jäyhiä” ts. ne ovat erittäin kontaktinhaluisia, rakastavat ihmisten huomiota, ja näyttävät sen reiluilla hännänheilutuksilla. En muista että meillä olisi koskaan ollut pentuja jotka jo näin nuorina ovat näin innoissaan ihmisten huomiosta. Väittäisin että se tulee näkymään aikuisiässä kuuliaisuutena ja miellyttämisenhaluna, joka onkin yksi tämän emälinjan ja etenkin tämän pentueen odotettuja ominaisuuksia.

Ulkoilua ei olla pystytty aloittamaan sillä tahdilla kuin olisi voinut toivoa. Joka päivä sitä katsoo pihalle ja päättää että ei pysty, joko siellä on jäätävä tuuli tai jopa sataa sen lisäksi. Tämän päivän neliviikkoiskuvat saatiin otettua hätähätää ennen pimeän laskeutumista, kun kerrankin puuttui sekä se tuuli että sade. Viimeisistä näkee jo kuinka kamera on rutissut liitoksissaan, mutta sain kuin sainkin mitä halusin ja pennuista on nyt kuvia ulkoilmasta. Toivottavasti tulevalla viikolla säät sallivat enemmän ulkoilua ja pennutkin alkavat jo kestämään viimaa paremmin.

Olen päättänyt sijoittaa pentueesta vain yhden nartun, elleivät suunnitelmat nyt tule muuttumaan radikaalisti tulevina viikkoina. Nartuille oli niin paljon ottajia ja uusia kyselyjä tulee jatkuvasti, joten haluan antaa muillekin mahdollisuuden jalostuskoiraan. Valinta kahdesta tulee siis olemaan todella vaikea, sillä ainakin tähän saakka tytöt ovat oikein tasavertaisia eikä itsellä ole mitään suosikkia. Kunhan päästään pentuja testailemaan tulee tämäkin varmasti vähän selvemmäksi. Uroksia on edelleen vapaana, ja niitä ei olekaan kyselty montaa kertaa ja kaikki kyselijät eivät ole olleet sopivia. Sekä harrastavalle että vähemmän harrastavalle kodille varmasti löytyy vielä koira näistä, sillä valintoja ei niidenkään kohdalla ole vielä tehty. Näyttelyihin paras kandidaatti on ruskeapantainen poika Cyberian (koska komea värikäs eikä kannuksia), ja koska sen luonnekin on lupaava tulen olemaan aika valikoiva sen kodin kohdalla. Olisi hienoa että se pääsisi esille jollain harrastusrintamalla ja menisi myös omistajalle joka on avoin tulevaisuuden jalostuskäytölle, mikäli kiinnostusta on ja koira on muuten siihen sopiva. Tällä ajatuksella siis liikkeellä, vaikka itse en voisi vähempää välittää väristä tai kannusten olemassaolossa, koen että tämä pentue on ehkä vielä vähän enemmän rotua kuin itseä varten tehty, joten haluan tietyt pennut sellaisiin koteihin joissa niillä on parhaat mahdollisuudet osallistua rotutalkoisiin.

Taas huomautuksena se kaikille lukijoille, että seuraavat kuvaukset ovat viihteellisiä parin rivin selostuksia, eikä niitä kannata yrittää tulkita liian vakavasti saati sitten yrittää ajatella sitä itselle sopivaa koiraa. Pennuissa on paljon sellaista mikä ei mahdu kahteen riviin, ja näihin tulee avattua lähinnä viime aikojen fiiliksiä tai tapahtumia.

m Azuricoyotes Rasza Mako
Mako on vilkas poika, joka osoittaa sisarustensa kanssa suuria elkeitä, mutta joka rakastaa ihmisten huomiota ja hyväksyntää. Se tulee olemaan koira jolla reaktionopeutta ja vauhtia tulee olemaan aivan kiitettävästi, mutta joka on varmasti kiinnostunut myös ohjaajansa mielipiteestä.

f Azuricoyotes Rasza Sparrow
Tämä tyttö on hyvin määrätietoisen vauhdikas kaikessa tekemisessään. Se ei kuitenkaan juurikaan häslää, ja siitä lähtee kova ääni sisarusten kanssa riidellessä. Se on ehkä pentueen säästäväisin hännänheiluttaja ja vaikuttaa usein tekevän omia juttujaan. Vaikuttaa kivasti omilla jaloillaan seisovalta tyypiltä.

m Azuricoyotes Rasza Siebren
Suosikkipoikani joka ihastuttaa kehityksellään. Se on pieni sintti, joka saattaa seisoa häntä heiluen paikallaan katsellen muiden pentujen juttuja, mutta ei myöskään arkaile osallistua painiin. Olen nähnyt sen jo repimässä pentulaatikon rättejäkin, ja ruoan perään se on tällä hetkellä pennuista eniten.

m Azuricoyotes Rasza Cyberian
Cyberian tekee kaiken vieläkin hyyyyvin harkitsevaisella verkkaudella. Se ei tunnu jännittävän mitään, vaan se on oikein tyytyväinen möllöttäessään kaikenlaisissa ympäristöissä. Rauhallisuuden alta alkaa näkymään kivasti jo kiinnostus leikkiin, joten kehitys on jatkunut kyllä oikein lupaavasti.

f Azuricoyotes Rasza Talon
Talon on vilkas ja menevä tyttö, joka ei jää juurikaan asioita ihmettelemään vaan juoksee suoraan kohti. Tällä hetkellä se tuntuu oikein hyvältä reippaalta pennulta joka ei hyppää mitenkään esiin millään osa-alueella: oman kokemukseni perusteella oikein hyvä merkki.

m Azuricoyotes Rasza Reyes
Ehdottomasti enemmän menevästä kuin rauhallisesta päästä, mutta ei vaikuta aivan yhtä vilkkaalta kuin veljensä Mako. On aivan superiloinen ihmisten huomiosta, ja se menee tällä hetkellä ehkä vähän pentujen keskeisten leikkien edelle. Toinen kiva pentu ilman suuria eroja mihinkään suuntaan!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *