Kasvattaja

Tausta ja arvot

Olen jo teininä rotuun hurahtanut itäsuomalainen holskuharrastaja. Kasvattajana olen faktoista kiinnostunut ja harkitseva. Vaikka koiranjalostus on taloudessamme minun juttuni, on kasvatustyö kokonaisuudessaan kahden ihmisen projekti: Azuricoyotes-holskujen takana on kolmekymppinen suomalais-tanskalainen pariskunta.

 • Aktiivisesti rodussa mukana vuodesta 2001 – sekä pitkä- että lyhytkarvaisia, erilinjaisia koiria omistaneena minulla on realistinen käsitys erityyppisten holskujen ominaisuuksista. Kaikissa tyypeissä on jotain hyvää ja vaalittavaa!

 • Koiraurheilun parissa ensimmäisestä holskusta lähtien, kotona tällä hetkellä yksi aktiivinen harrastuskoira. Koulutuksen tärkein rooli minulle on saada tietoa kunkin yksilön sisäsyntyisistä ominaisuuksista ja vaikuttaa käytösten muodostumiseen niiden kautta.

 • Tunnen sukulinjat ympäri maailmaa ja olen kiinnostunut kaikkien maiden koirista. Kävin rodun kotimaassa tutustumassa sikäläiseen kantaan ensimmäisen kerran jo 2006.

 • Olen perehtynyt perinnöllisyystieteeseen, populaatioiden hoitoon ja jalostukseen, sekä aktiivisena kiinnostuksen kohteena ja harrastuksena että korkeakouluopintojen kautta.

 • Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n jalostusneuvoja 2015-2021.

 • Olen sitoutunut rehellisyyteen ja avoimuuteen jakamalla tietoa sekä oman kasvatustyöni tuloksista että rodusta mahdollisimman todenmukaisesti ja kaunistelematta.

 • Kasvatustyöni on edistyksellistä: maailman ensimmäinen muunnosristeytys käyttölinjaiseen lyhytkarvaan ja pentue rotuunotetusta KNPV-linjaisesta pitkäkarvasta, sekä Suomen ensimmäiset pentueet käyttölinjasta syntyneestä pitkäkarvasta ja ensimmäiset pitkäkarvat lyhytkarvavanhemmista ovat meillä syntyneitä.

 • Ei varsinaista kennelkasvatusta – edellytämme omalta koiranpidoltamme samaa kuin pennunostajiltakin: koiramme ovat meille perheenjäseniä ensin, harrastuskavereita toisena, ja jalostuskoiria vasta kolmantena.

 • Olen joustava, yhteistyökykyinen, vastuullinen ja sitoutunut auttamaan uusia omistajia tapakasvatuksessa, koulutuksessa, terveyspohdinnoissa tms. koko koiran elämän ajan.

Punainen lanka

Tähtään kasvatuksessani ensisijaisesti sellaisiin koiriin, joiden koen olevan hyviä hollanninpaimenkoiria ja joiden kanssa haluan itse elää ja harrastaa. Minulle hyvä holsku on motivoitunut, sosiaalinen, kestävä ja ketterä koira, koira jolla on hyvin kehittyneet vietit ja erinomainen koulutettavuus. Sen kanssa voi menestyä melkein missä lajissa tahansa, mutta samalla sen tulee ilman kohtuutonta vaivannäköä olla vaaraton ympäristölleen ja vaatimaton kotioloissa. Etenkin sosiaaliset käytöstavat ja rauhoittumiskyky kotona ovat minulle erittäin tärkeitä piirteitä.

Koirakannan laatu muuttuu jatkuvasti, ja muotivirtausten tai sattuman muovaama tyyppi ei aina välttämättä ole sitä mitä rodun “kuuluu olla”. Minulle on tärkeää pystyä katsomaan rotua muokanneen yhdistyspolitiikan taa ja kunnioittaa hollantilaisen paimenen alkuperää sitkeänä, sopeutuvana rotuna jonka rinnassa sykkii työkoiran sydän. Tavoittelen henkisesti vahvaa, tasapainoista urheilukoiraa joka voi harrastusten ohella ja peruskoulutuksen jälkeen elää pitkän elämän myös täysipainoisena lemmikkinä ja perheenjäsenenä. Haluan kasvatuksellani edesauttaa narratiivia, jossa käyttösukuisempikin holsku voi treenikentän ulkopuolella olla näennäisesti “ihan tavallinen” koira.

Koska geneettinen monimuotoisuus on yksi tärkeimmistä asioista populaation terveyden kannalta, kaikilla pentueillani on suvussaan selkeä risteytystausta (esim. FCI:n hyväksymät muunnosristeytykset ja rotuunotot). Luonnollisestikaan lisääntynyt monimuotoisuus ei tuota ainoastaan hyväluonteisia ja täysin terveitä koiria, mutta se paitsi pienentää lukemattomia terveysriskejä, myös mahdollistaa tehokkaamman jalostusvalinnan ja pitää näin rodun tulevaisuuden vaihtoehdot kirkkaampana. Rodun tulevaisuuden vaalimiseen liittyy myös trendisukujen tai matadorien välttäminen, ja pyrkimys luoda uusia yhtä hyviä vaihtoehtoja tulevaisuutta varten.

Ulkonäön osalta tiedostan kaikissa valinnoissani sen, että aktiivinen koira tarvitsee terveen rakenteen voidakseen hyvin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Paljon liikkuvalle käyttökoiralle epäedullisia rakenteita näkee eniten linjoissa, joissa käyttötarkoitus ei ohjaa enää jalostusta: terve rakenne ja näyttelyvoittaja eivät ole automaattisesti sama asia.

Kasvatus

Pentu meiltä

Kasvatamme hollanninpaimenkoiria koko populaation hyvinvointiin tähtäävän suunnitelman mukaan. Pentumme tulevat seuraavassa paketissa:

 • Kattavasti tutkituista vanhemmista: omilta jalostuskoirilta tutkitaan vähintään HD, ED, SP, LTV, DNA-paneeli ja silmät + uusintatutkimukset mikäli jalostuskoira on jo iäkkäämpi.

 • Tavallisessa kodissa, elämän keskellä kasvaneet pennut jotka oppivat lauman muilta koirilta sosiaalisia taitoja heti muutaman viikon ikäisestä lähtien. Tieteeseen perustuva, tulevaisuuden terveyttä ja sosiaalisuuden kehittymistä tukeva kasvuaika alle luovutusikäisille pennuille.

 • Genotyyppi-, ei fenotyyppijalostusta; yhdistelmät valitaan yhtä paljon vanhempien sukujen ominaisuudet, kuin niiden omat piirteet huomioon ottaen.

 • Pitkäikäisyyden tukeminen ja kattavien sukutietojen saatavuuden mahdollistaminen välttämällä nopeita sukupolven vaihteluita ja tiheää pennuttamista. Vastuullisuus kaikissa valinnoissa!

 • Pentumme edustavat aina geneettistä variaatiota parantavia sukulinjoja, ja niiden kokonaissukusiitos on aina selvästi rodun keskitasoa matalammalla.

 • Konkreettiset luonneominaisuudet ovat aina titteleitä tärkeämpiä, mutta pyrimme käyttämään jalostuksessa mahdollisimman paljon koiria joilla on hyvä käyttöpuolen näyttö.

 • Pennut sijoitetaan sopiviin koteihin niiden yksilöllisten tarpeiden, sekä omistajaehdokkaiden kokemustason, mieltymysten ja koulutustavoitteiden mukaan. Osa yhdistelmistä on myös jo lähtökohtaisesti enemmän tai vähemmän vaativia.

 • Koska jokainen pentu on osa rodun tulevaisuuden vuoksi tehtyä työtä, omistajilta edellytetään sitoutuminen luustokuviin ja MH-kuvaukseen, sekä lupa julkaista koirassa havaittuja, jalostuksen kannalta merkittäviä vikoja.

Azuricoyotes -sukupuu

Blogissa

Rotu ja jalostus -kategoria

Kirjoituksia jalostuksesta sekä englanniksi että suomeksi.

Blogissa

AC-porukalla -kategoria

Kertomuksia kasvattien tapaamisista, testeistä ja koulutuksista.