Artikkelit

HH Dashboard: 2023 Vuosikatsaus

Nyt kun websivuni HH DASHBOARD on toiminut moitteettomasti muutaman vuoden verran, voin vihdoin pikkuhiljaa siirtyä ns. seuraavalle tasolle: asia-artikkeleihin. Sivustoni voi olla hieman hankala tulkita niille, jotka eivät tunne oloaan kotoisaksi taulukoiden ja numeroiden seassa, tai joilla englanti ei suju. Toivottavasti tämän kirjoituksen tyyppiset jutut tulevat avaamaan sivuston sisältöä isommalle yleisölle. Tässä jutussa puhutaan hollanninpaimenkoiran pitkäkarvaisesta muunnoksesta.

Vuosiraportit

Aivan lähivuosia katsottaessa muunnoksen ottama suunta on selvä: vuoden 2018 jälkeen sukusiitosaste (COI) ei ole noussut kertaakaan, ja suurimpana osana vuosista se on sen sijaan laskenut. Viimeisen 10 vuoden aikana COI on laskenut valtavat 12%, ja on nyt jo 20% matalampi kuin muunnoksen heikoimpina vuosina 90-luvulla. COI keskiarvo vuoden 2023 pentueille oli 21%, ja Mean Kinship (MK, keskimääräinen sukulaisuusaste) oli 25%. Koska Mean Kinship on kaikkien eläinten keskimääräinen sukulaisuus toisiinsa, COI < MK populaatiossa kertoo lisää siitä, että kasvattajat ovat valinneet keskiarvoa vähemmän toisilleen sukua olevia koiria jalostukseen.

2023 oli muunnokselle hyvä vuosi myös muulla tavoin: maailmanlaajuisesti syntyi 35 pentuetta, 246 pentua. Tämä on toiseksi suurin pentuemäärä mitä muunnoksessa on nähty koskaan, tilastossa vain vuoden 2022 jälkeen. Viimeisen kolmen vuoden aikana yli 200 pentua syntyi joka vuosi, joten muunnoksen suosion voi todella sanoa olevan nousussa. On ilahduttavaa nähdä muunnos kasvamassa sekä kannan että geelipoolin koossa! Keskimääräinen pentuekoko oli 7,0 pentua ja sukupolven pituus 4,1 vuotta. Kun näitä verrataan viimeiseen 10 vuoteen, on pentuekoko erinomainen, mutta sukupolven pituus hieman keskiarvoa matalammalla (pidemmät sukupolven vaihtelut ts. vanhemmat jalostuseläimet ovat yleisesti ottaen parempi vaihtoehto kuin nuorten eläinten lisäännyttäminen).

Sivusto tallentaa myös luvut sille, kuinka suuri osa kunkin vuoden pennuista menee jatkojalostukseen. Luonnollisesti yksikään vuonna 2023 syntynyt koira ei ole vielä päässyt lisääntymään, mutta voimme aina katsoa aikaisempia lukemia. Noin 20%, tai joka viides syntynyt koira ottaa osaa jalostukseen, ja tämä numero on pysynyt vakaana vuosien mittaan. Luku ei ole lainkaan huono, ja mikäli se tulee pysymään samana nyt populaation koon kasvaessa, tulee se kertomaan meille että geneettisestä monimuotoisuudesta todella pidetään huolta paremmin kuin menneisyydessä. Kuitenkin kun katsomme vain koiria joilla on ollut jälkeläisiä kolmessa polvessa (eli noita yksilöitä jotka jäävät pysyvämmäksi osaksi sukutaulujamme), sama luku on vain 13%. Tämä tarkoittaa sitä että meidän tulisi pitää parempaa huolta siitä, ettemme antaisi minkään yhden yksilön jälkeläisten pudota lisääntyvästä populaatiosta ilman kunnon syytä.

COI kehitys vuosien mittaan
Pentumäärät vuosien mittaan

Pentuetiedot

MaaPentueiden määräCOI
Suomi1122%
Ranska811%
Saksa517%
Hollanti435%
Tsekki223%
Sveitsi224%
Itävalta120%
Belgia112%
USA & Kanada130%
Eri maiden pentuemäärät ja sukusiitos

Ylläoleva taulukko antaa meille nopean katsannon siihen, missä maissa tuotetaan suurin osa pitkäkarvapennuista, ja miten kukin maa sijoittuu sukusiitoksen tasossa keskiarvon ympärille. On mielenkiintoista huomata että rodun kotimaassa on selvästi korkein COI, luku joka vastaa 2010-luvun tasoa rodussa. Vastakkaisesti Ranskassa tuotetaan suuria määriä pentueita joiden COI on selvästi keskiarvoa matalampi. Suomi suurimpana “tuottajana” sijoittuu COI-asteikon keskiarvolle.

Muita mielenkiintoisia tietoja 2023 pentueista:

AiheArvoMaaKennelIsäEmä
Matalin COI1%RanskaMONT BRABANT, DUROAD’TRIP DU MONT BRABANTPEGAZ EENHOORN LOF9510/1269
Korkein COI41%SuomiONNENLETINNUTTANDALE’S ARTHURONNENLETIN KARMA RUSKA
Suurin pentue12RanskaDAME MIDNIGHT, DEDEMON DE VAN TEAL’CROMA AMORE DE DAME MIDNIGHT
Vanhimmat vanhemmat7,8 vSaksaBLAUEN KORNBLUMEN, VON DENLAXKO BENJEN V.D. DORESTEEJULE VDH/HSCD17/173R00074
Nuorimmat vanhemmat2,2 vRanskaDAME MIDNIGHT, DEDEMON DE VAN TEAL’CROMA AMORE DE DAME MIDNIGHT
Vuioden 2023 korkeimmat ja matalimmat

Ajankohtaiset vaihtoehdot 2024 alussa

In database views, any with the word current refers to what we consider the current breeding population. In this database this means dogs with birth years 3-9 years ago. Because avoiding the use of very young animals is a part of good population management (shorter [generation length] can cause inbreeding to rise faster [1]), dogs born less than 3 years ago are not visible in these views.

Current Population wiki page @ HH Dashboard

Sivustolla annetaan MK-sijoitukset tämän hetken ajankohtaisille eläimille (määritelmä ylläolevassa lainauksessa). Yleisesti ottaen koirat joilla on parempi MK-sijoitus ovat arvokkaampia jalostuseläimiä (tässä haluan mainita ilmiselvän: kun puhun eläinten arvosta, puhun vain ja ainoastaan geneettisen monimuotoisuuden arvosta. Kasvattajat joutuvat luonnollisesti lisäksi määrittelemään terveyden, luonteen, ulkonäön jne. arvon itselleen), mikä tarkoittaa sitä että sijoitukset MK 1 ja MK 2 – populaation ylimmät kvartiilit – ovat “keskiarvoa parempia” ja sijoitukset MK 3 ja MK 4 “keskiarvoa huonompia”. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö MK 3 tai MK 4 -sijojen koiraa pitäisi käyttää jalostukseen lainkaan, vaan sitä että sitä ei ehkä pitäisi käyttää yhtä paljon kuin arvokkaampia eläimiä.

Lisäksi pentueet lajitellaan sivustolla myös jälkeläisten määrässä. Näin on helpompi löytää pentueita joissa ei ole esimerkiksi vielä lainkaan yksilöä jolla olisi toisen polven jälkeläisiä, tai pentueita joissa on jo monta jalostukseen käytettyä koiraa. Jotta voimme löytää pentueita jotka olisivat kaikkein eniten suositeltuja jalostukseen, tai sanoisimmeko “kaikkein suurin harmi mikäli eivät osallistuisi jalostukseen lainkaan”, voisimme hakea kummallakin edellä mainitulla parametrillä yhtä aikaa. Tässä ajankohtaiset pentueet, joilla on sijoitus MK 1, mutta ei vielä lainkaan seuraavan polven jälkeläisiä (huom. heti kun näitä jälkeläisiä tulee, pentueen arvo muuttuu):

s.MaaKennelIsäEmä
2019SuomiAZURICOYOTESLAND OF OZ RIDDICKAZURICOYOTES NIVA SINDRAGOSA
2015USANO KENNEL NAMEGOTT DES CROCS DE L’OLYMPELEXIE DES LEUS CHAPELLOIS
2021BelgiaCASA D’AGOSTINITARITA’S STREET ARTIST BANKSYCASA D’AGOSTINI RUSSIAN ROULETTE
2021RanskaMONT BRABANT, DUPRINZ EINHORN LOF9459/1078OPIUM DES LEUS CHAPELLOIS
2021RanskaDEMON DE VANRAGNAR DU MONT BRABANTNEWT DU MONT BRABANT
2021RanskaDREAM DELPHIPADDY DOVAHKIIN DAALROXY LEGEND’OF KI BREIZH
2021RanskaROYAUME DU FANELIA, DUJYCEO DU HAMEAU DES TROIS FONTAINESMAEGLIN DU MONT BRABANT
2021RanskaMONT BRABANT, DUJERRY LEWIS DU MONT BRABANTPEGAZ EENHOORN LOF9510/1269
2020RanskaDOVAHKIIN DAALLOUSTIC DES LEUS CHAPELLOISNEMESIS NEVER SAD DOVAHKIIN DAAL
2020SuomiHOLLANDROYNOVAK DU MONT BRABANTHOLLANDROY XTRA SPECIAL
2021RanskaLEGEND’OF KI BREIZHNEVER BACK DOWN DU MONT BRABANTONLY YOU LEGEND’OF KI BREIZH
2019RanskaMONT BRABANT, DUMEMPHIS DU MONT BRABANTOPIUM DES LEUS CHAPELLOIS
Ajankohtaiset MK 1 -pentueet joilla ei ole vielä jälkeläisiä

Hieman myöhemmin puhumme suosituista isistä ja emistä, ja kun nuo yksilöt on otettu huomioon saattavat kasvattajat haluta muokata hakuparametrejään. Ehkä pentue jossa ei ole yhtään aiempaa jalostuskoiraa, mutta on läheistä sukua liikakäytetyille yksilöille olisikin vähemmän arvokas kuin pentue, jossa on jo yksi tai kaksi lisääntyvää koiraa, mutta ei yhtään ylikäyttöä lähisuvussa? Kasvattaminen ei tietenkään ole koskaan yhtä helppoa kuin listasta katsominen, mutta tulevaisuudessa toivon pystyväni lisäämään sivustolle yksinkertaisia indeksejä, jotka yhdistäisivät erilaisia parametrejä yhteen lukuun ja antaisivat siten vielä vähän selkeämmän kuvan pentueista ja sukutauluista.

Vaikka en koskaan halua sanoa että jokin eläin pitäisi jättää pois jalostuksesta pelkästään sen sukutaulun takia, on näillä laskelmilla toinenkin puolensa. Voimme jälleen yhdistää em. filtterit ja löytää tällä hetkellä kaikkein vähiten arvokkaat pentueet (niiden arvo on voinut aiemmin olla erilainen, ja luultavasti onkin ollut – kriteereitä vastaavat ovat yleisesti ottaen vanhempia pentueita). Nämä ovat pentueita joissa on jo useita jalostukseen käytettyjä yksilöitä, ja jotka ovat kokonaisuudessaan jo vahvasti sukua suurimmalle osalle populaatiossa. Tässä ovat ajankohtaiset pentueet joilla on sijoitus MK 4, ja joissa on ainakin 3 jalostukseen käytettyä yksilöä:

s.MaaKennelIsäEmä
2015SaksaMO CHOMRADAIMIRREWIL’S IINA WIJSNEUS WESSELSILVER ALSUNA V. ‘T FROUWKES HOF
2016SaksaHUTER DES NORDENSDAX V.D. TIENDSCHUURBANU HUTER DES NORDENS
2018SuomiAMIDOS VANKONNAMUORIN PERTSAON Y PARLE’S QUIRA VANNILA
2015HollantiNOORDER ERF, V. ‘THERTOG HALEWIJN AXMO V.D. ROZEBORGHON Y PARLE’S QUESTA VANNILA
2015SaksaWEINBERGSWOLFEN, VON DENCEZAN DARON V. ‘T FROUWKES HOFON Y PARLE’S QUIRA VANNILA
2019SaksaMO CHOMRADAIAYDEN MO CHOMRADAIAMIDOS VAN JOLT RUBY
2018HollantiBINNENVOORT, V.D.CEZAN DJAIRO V. ‘T FROUWKES HOFALITA IZARRA V.D. BINNENVOORT
2015SuomiTARITA’SHOLLANDROY URSUSHERTOGIN HADEWYCH V.D. ROZEBORGH
2016HollantiDIAMIDARUSICARUS V.D. DORESTEETRAJECTUM AD MOSAM DIMA
Ajankohtaiset MK 4-pentueet joissa on vähintään 3 jalostukseen käytettyä yksilöä

Yksilöt

Vuoden 2023 lopulla pitkäkarvaisen hollanninpaimenkoiran maailmanlaajuisen populaation kooksi voi arvioida 1575 yksilöä. Tämä numero on laskettu viimeisen 9 vuoden aikana syntyneiden pentujen mukaan (rodun keskimääräinen elinikä). Jalostus on jatkunut upean tasaisella uros/narttu -suhteella: vuonna 2023 käytettiin jalostukseen 31 urosta ja 34 narttua. Tämä on tärkeä seikka tehollisen populaatiokoon kannalta. Vuosi 2023 oli ensimmäinen jalostusvuosi 40:lle koiralle. Lisäksi 6 koiraa lisättiin populaatioon toisista kannoista tai muunnosristeytysten kautta. Tälläiset koirat ovat syy sille, että sukusiitosaste ja sukulaisuusaste paranevat vuosi vuodelta:

s.SukupuoliNimiLähdeMK
2018AZURICOYOTES SWEET SKOOMALyhytkarvaiset vanhemmat9%
2018AZURICOYOTES STROS M’KAI RUMLyhytkarvaiset vanhemmat9%
2020RYSER DES CH’TIS CROCSLyhytkarvaiset vanhemmat1%
2020REISER BLACK DREAM DU ROCHER DES DUCSLyhytkarvaiset vanhemmat2%
2020RAY-BAN DE L’ODYSSEE D’HERALyhytkarvaiset vanhemmat2%
2020BLACK BOUNTYS DUCHESSE LOUANELK x PK -risteytys12%
Vuonna 2023 rotuun lisätyt ulkopuoliset sukulinjat

Ajankohtaiset vaihtoehdot 2024 alussa

Controlling offspring numbers is the first, the easiest and also the most important line of defense against loss of genetic diversity. In a small breed one individual should not contribute more than 5% of dogs of a generation [1]. Second generation contribution should stay under 10% and third generation contribution under 20%.

Individual contribution wiki page @ HH Dashboard

Koska tavoitteena on, että jalostukseen otettaisiin niin monta eri yksilöä kuin mahdollista, yleisesti ottaen voisi sanoa että mikä tahansa koira jolla on jo yhtään jälkeläistä on hiukan vähemmän arvokas kuin mikään koira ilman jälkeläisiä. Luonnollisestikaan asia ei ole näin kerrasta poikki, etenkään tapauksissa joissa yksilön sisaruksilla on jo paljon jälkeläisiä ja/tai MK on erityisen korkea. Mutta kuten aiemmin pohdittiin; kuka sanoi että jalostusvalinta, geneettiseen monimuotoisuuteenkaan perustuva, olisi yksinkertaista?!

Katsokaamme ajankohtaisista yksilöistä “nousukkaita”: yksilöitä kahdesta viime sukupolvesta, jotka ovat miltei, tai täysin jo saavuttaneet sallitut jälkeläisrajansa ensimmäisessä, toisessa tai kolmannessa sukupolvessa. Nämä ovat niitä koiria, jotka huolimattomasti leviteltynä voivat olla vaarassa tulla “suosituiksi” tai kotoisammin kutsuttuina matadoriuroksiksi ja -nartuiksi. Matador-konseptista on helppo löytää paljonkin asiaa netissä, joten en mene siihen sen enempää. Selvää kuitenkin on, että sana “suosittu” ei tässä kohtaa ole positiivinen asia. Mitkä allaolevista koirista ovat eniten vaarassa tulla matadoreiksi, ja mitä kasvattaja pystyy tekemään sen estämiseksi?

s.SukupuoliNimiMKG1%G2%G3%Kaikki jälkeläiset
2014JANGO DE L’OREE DES CRAYERES3%4%20%6%250
2014JYCEO DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES14%5%7%113
2015OPIUM DES LEUS CHAPELLOIS25%5%8%105
2015LUVAHKRIN DU DOMAINE DES SPHINX NOIRS12%4%6%94
2015LUPO DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES25%4%3%63
2015OVO DU BOIS DES MURES37%4%4%58
2015OMEGA DU BOIS DES MURES37%5%1%47
2016MEMPHIS DU MONT BRABANT20%4%1%37
Ajankohtaiset jalostukseen runsaasti käytetyt

Se erittäin positiivinen asia tässä listassa on, että suurin osa siinä esiintyvistä yksilöistä ei itse asiassa ole saavuttanut maksimimäärää jälkeläisiä, vaan ovat ainoastaan lähellä sitä. Toinen positiivinen asia on että suurimmalla osalla näistä koirista on keskiarvoa matalampi MK, mikä tarkoittaa sitä että ne ovat yleisesti ottaen geneettisesti arvokkaita eläimiä. Ilmeinen tulisi kuitenkin ottaa esille: jokaikinen koira tällä listalla on joko ranskalainen, tai pääosin Ranskassa lisääntynyt. Ranskalaiset kasvattajat voisivat hyötyä tuonneista, tai ehkä heidän pitäisi lähteä vähän pidemmille astutusreissuille välttääkseen samojen koirien toistuvaa käyttöä. Esimerkiksi uros JANGO DE L’OREE DES CRAYERES (syntynyt lyhytkarvaisista vanhemmista ja varmasti geneettisesti arvokas yksilö) on listalla jo kaksi kertaa maksimia suuremmalla toisen polven jälkeläismäärällä, ja jokainen uusi lapsenlapsi tulee pahentamaan tilannetta sen kohdalla entisestään.

Lopuksi siirrymme vielä sinne missä on jo liian myöhäistä; seuraavassa listatut koirat ovat jo niinsanottuja suosittuja, tai suoraan sanoen liikaa käytettyjä isiä ja emiä (sivustolla ylikäytetyiksi lasketaan kaikki koirat joilla on ylikäyttöä vähintään kahdessa perättäisessä sukupolvessa ja/tai vähintään 15% olemassaolo koko populaatiossa). Olen laittanut urokset ja nartut erillisiin taulukoihin selvyyden vuoksi. Toivottavasti joku päivä tulevaisuudessa voin tehdä samanlaisen vuosikatsauksen ilman näin pitkiä listoja matadorikoirien kohdalla. Tämä tulee luonnollisesti tapahtumaan vain paremmalla populaation hallinnalla. Viimeisellä kolumnilla tarkoitetaan osuutta populaatiosta, joka oli tämän yksilön jälkeläisiä silloin, kun se esiintyi viimeisen kerran minkään vastasyntyneen pentueen kolmen polven sukutaulussa.

s.SukupuoliNimiMKG1%G2%G3%% N:stä
2004VANDALE LOF136/3137%6%20%40%39%
2001FAIMSHEY’S SHEPERDS BIGGLES36%4%11%38%26%
2010MIRREWIL’S IINA WIJSNEUS WESSEL33%5%14%21%23%
1999PACHA LOF80/1611%3%11%29%22%
2005ZORAN V.D. TIENDSCHUUR27%5%16%17%22%
2004TOMMIE NHSB.BIJL249541636%2%9%23%20%
2011GEB DES CROCS DE L’OLYMPE4%5%14%15%19%
1999IGOR V.H. EIGEN LAND37%3%12%23%19%
2003ASTOR V.D. LIMBURGSE BODEM36%6%11%20%17%
2014JANGO DE L’OREE DES CRAYERES3%4%20%6%16%
2005SHIRE’S EEMIL36%3%9%15%16%
1996MEDIA DE LA SOURCE DU MONTET36%1%7%26%16%
2004VARLO DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES11%4%12%10%15%
Matadoriurokset
s.SukupuoliNimiMKG1%G2%G3%% N:stä
1999POLKA LOF78/2911%4%18%43%33%
2006BIEKE NHSB261574837%4%13%33%30%
2004VARGA DU HAMEAU DES TROIS FONTAINES11%2%11%22%21%
2004GHEYNTHE NHSB250896537%2%9%23%20%
2008OMA’S PEARL V.H. EIGEN LAND37%4%14%14%19%
2008OMA’S PAREL V.H. EIGEN LAND37%3%9%18%18%
2006FURIA RISHJ/43/F18%3%13%11%16%
2006MINANTHE’S THYYNILA-SESSY36%2%7%17%19%
2001SYAM DU MONT BRABANT37%1%7%26%16%
Matadorinartut

Kuten tästä voi nähdä, myös näissä taulukoissa on joitakin matalamman MK:n yksilöitä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö niiden jalostuskäyttö olisi ollut liikaa, ja etteikö niiden genetiikka nyt olisi jakautumassa rotuun epäsuhtaisesti. On mielenkiintoista huomata, että suurimmassa osassa tapauksista ensimmäisen sukupolven jälkeläismäärät olivat hyvin hallittuja, eivätkä ne ylittäneet jälkeläisrajoja. Sen sijaan vaarallinen levittäytyminen on usein tapahtunut toisessa ja kolmannessa sukupolvessa, mikä tarkoittaa sitä että enemmän huomiota tulee laittaa ensimmäistä seuraavien sukupolvien jälkeläismäärien valvontaan. Tuoreita sukutauluja katsottaessa näiden listojen koirat ovat tyypillisesti sukupolvissa 3-6, ja monet niistä tulevat ajan mittaan luultavasti löytymään rodun kaikkien koirien takaa. Nämä ovat myös niitä nimiä, jotka tulevat aiheuttamaan tuleville sukupolville sukusiitosta. Jokainen kasvattaja tekee luonnollisesti omat päätöksensä siitä mitä koiria he haluavat kerrata ja minkä nimien “välttely” on edes mahdollista nykyisellä jalostuspohjalla.

Yhteenveto

Rotu on ehdottomasti menossa parempaan suuntaan juuri nyt. Joka vuosi ns. “uutta verta” tuodaan mukaan yhdestä tai useammasta lähteestä, ja tämä avaa sukutauluja sekä madaltaa COI- ja MK-lukuja. Suurin haaste tällä hetkellä koskee tiettyjen eläinten ylikäyttöä, ja erityisen varovainen pitäisi olla silloin kun nämä eläimet tuovat rotuun jotain täysin uutta. Uuden sukulinjan nopea levittäminen rodussa on riskialtista, kun sen mahdollisesti tuomat ongelmat ja haasteet eivät tule arvioiduksi pentuekohtaisesti ennen laajempaa käyttöä. Toivottavasti tulevaisuudessa tälläiset jalostuskoirat eivät ole enää yhtä suuressa vaarassa tulla matadoreiksi, kun enemmän ja erilaisempia uusia yksilöitä lisätään populaatioon. Monimuotoisuus on hyvästä, mutta pullonkaulaan joutuminen näiden monimuotoisten yksilöiden kohdalla ei ole.

Vuoden matalinta ja korkeinta sukusiitosta kuvaava statistiikka kertoo rodun lievästä jakautumisesta: vaikka jokainen kasvattaja luonnollisesti pitää tietynlaisesta koirasta, tämä jakautuminen ei ole niinkään käytösperäistä vaan riippuu pääasiassa ns. puhtaudesta. Osa kasvattajista ei pidä uusia verilinjoja sopivana muunnokselle ja siksi he mieluummin jatkavat kasvatusta enemmän toisilleen sukua olevan linjan sisällä. Tämä on näkyvää etenkin rodun kotimassa, missä sukusiitos on paljon korkeammalla kuin keskiarvo ja pääasiassa vain kotimaisia koiria käytetään jalostuksessa. Jakautuminen itsessään ei ole haitallista – erillisiä linjoja voidaan myöhemmin hallitusti yhdistää ikään kuin piritysruiskeina, mutta se, että tällä hetkellä jakautuminen on akselilla monimuotoinen vs. ei monimuotoinen on harmi. Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki pitkäkarvaiset hollanninpaimenkoirat voivat saavuttaa hyväksyttävän määrän monimuotoisuutta ja tulla silti kutsutuksi “puhdasrotuisiksi”.

Kiitos lukijalle, innolla jo ensi vuoden tuloksia odotellessa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *