Pitkäkarvasuunnitelmia 2019

Lisätietoja piakkoin…

Pentujeni kotiehdokkailta toivon kiinnostusta kouluttamiseen, harrastamiseen ja yleisesti kennelmaailmaan – minulle on esimerkiksi tärkeää että mahdollisimman suuri osa kasvateistani terveystutkitutetaan ja viedään MH-luonnekuvaukseen. Vaikka en omistajia näihin toimiin varsinaisesti pysty pakottamaan, olen kiinnostunut vain kodeista joille on itsestäänselvää ajatella myös rodun tulevaisuutta; ostamalla pennun jalostustyönsä vakavasti ottavalta kasvattajalta  uusi omistaja sitoutuu antamaan hänelle palautetta ja faktatietoa koirastaan tulevien sukupolvien jalostusta varten.

Luovutuksen jälkeen toivon pystyväni pysymään uusien omistajien kanssa yhteyksissä puolin ja toisin – kuulumiset ovat aina enemmän kuin tervetulleita, mutta en tuppaa sen kummemmin häiriköimään vähemmälläkin yhteydenpidolla pärjääviä – ja toivon saavani mahdollisuuksia nähdä kasvattejani elävässä elämässä myös sen jälkeen kun ne meiltä lähtevät. Jos meiltä lähteneen pennun kanssa tulee ongelmia, toivon ostajien pystyvän ottamaan yhteyttä ja pohtimaan ratkaisuja yhdessä. “Vertaistukea” varten meillä on aktiivinen facebook-ryhmä, ja vuosittain tapaamisia esimerkiksi kokeissa, näyttelyissä tai omilla leireillä.

Haastavin ja tärkein tehtävä minulle kasvattajan ominaisuudessa on löytää jokaiselle pennulle yksilöllisesti juuri se paras koti. Tämän takia en ota varsinaisia varauksia ennen kuin pentue on syntynyt. Meille ei voi siis vain tulla noutamaan pentua silloin kun itselle sattuu sopimaan, vaan pennun valinta on aina hieman pidempi prosessi:

  • Jokainen pentua harkitseva käy meillä henkilökohtaisesti ennen kuin pentuvaraus voi tulla voimaan.
  • Kasvattaja valitsee pentueesta jokaiselle kodille 1-2 sopivinta pentua, joista he voivat tehdä valintansa.
  • Pennuille valitaan kodit n. 6-7 viikon iässä, kun niiden ominaisuudet alkavat selkeästi erottua.
  • En myy pentuja värin tms. perusteella. Jos etsit ulkonäöllisesti juuri tietynlaista koiraa, jokin toinen kasvattaja on sinulle varmasti sopivampi.

Kaikki pentumme luovutetaan SKL rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina ja 3-4 kertaa madotettuina. Mukaan saa pienen pentupaketin ja tietenkin joka pentuetta varten uudistetun pentuoppaan, jossa on tietoa pentueen vanhemmista, rodusta, terveys- ja harrastusjutuista sekä vinkkejä jatkoon.

Sijoituskoirat ovat tärkeä ja useimmille harrastajakasvattajille ainoa keino pitää yllä laadukasta koiranjalostusta. Sen sijaan että pitäisin kotonani suurta määrää narttuja ja myisin jalostuksesta pois jätettyjä säännöllisin väliajoin eteenpäin, voin sijoituksella varmistaa että jokainen pentuni saa tarpeeksi yksilöllistä huomiota elämänsä alusta saakka. Sijoituskoti ottaa koiran aina ensisijaisesti lemmikiksi, ja tällä tavalla jalostustyöhön osallistumattomille koirille on jo automaattisesti koti; sopimuksen päätyttyä vain omistajuus vaihtuu. Suurin osa sopimuksistani itse asiassa päättyykin niin, että haltija saa koiran omakseen ilman jalostuskäyttöä – moninaisia syitä sijoitusnarttujeni käyttämättä jättämiseen löydät koirien omista profiileista.

Sijoituskoiran vakuusmaksu eli hinta on meillä 1/2 koiran arvosta. Niin kauan kun sijoitussopimus on voimassa, koiran virallinen omistaja on luovuttaja (eli minä) ja kaikki isommat päätökset (sterilointi, lopetus, uuden kodin etsiminen tms.) mietitään yhdessä. Luovuttaja vastaa kaikista jalostukseen liittyvistä kuluista, esimerkiksi haluamistaan terveystutkimuksista, astutusreissuista jne. ja sopimuksen päätteeksi palauttaa vakuusmaksun mikäli käytti koiraa jalostukseen.

Sijoituskoiran ottaminen ei kuitenkaan ole vain halpa vaihtoehto saada lupaavaa pentua tai tulevaisuuden jalostuskoiraa, vaan sopimus vaatii molemmilta täyttä yhteisymmärrystä, reiluutta ja ennen kaikkea kommunikointikykyä. Vastaanottaja pitää koiraa käytännössä kuin omaansa, joten oma halukkuus yhteydenpitoon on tärkeää. Etenkin jos aikomuksena on käyttää koiraa jalostukseen, saatan pyytää sen jossain vaiheessa meille pienelle hoitojaksolle jotta se saa myöhemmin tulla synnyttämään tuttuun paikkaan ja tutun lauman keskelle. Sijoitussopimukseen ei missään nimessä tule lähteä, jos jo jokin ylläolevista kohdista tökkii tai jos kokee että sijoitussopimuksessa jompi kumpi osapuoli saa “voittoa” ja toinen “häviötä”. Parhaimmillaan sijoitussopimus on yhteinen projekti, jonka saattaminen kunnialla loppuun on molemmilla osapuolille tärkeää.

Sijoitan paljon narttuja, mutta en juurikaan uroksia. Voit mainita avoimuudestasi sijoitussopimukseen jo ottaessasi ensimmäistä kertaa yhteyttä, mutta useimmiten sijoituskodit päätetään vasta myöhemmässä vaiheessa kun tiedetään mitkä pennut haluan sijoittaa. Sopimukset tehdään Kennelliiton lomakkeille, joihin kannattaa tutustua jo etukäteen täällä.